Primair: Het vaststellen van het effect van eiwitdichtheid (laag-hoog) en textuur (hardheid) op de maaglediging.Secundair: Vaststellen of de MRI parameters T1 en T2 van de maaginhoud als indicator gebruikt kunt worden van de eiwithydrolyse in de…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
Protein digestibility
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Maaglediging halftijd (GE-t50) gemeten met MRI.
Secundaire uitkomstmaten
Eiwitafbraak tijdens de vertering gekwantificeerd met MRI T1 en T2.
Achtergrond van het onderzoek
Verteringsprocessen in de maag zijn cruciaal voor de afbraak van de
voedselmatrix en de biobeschikbaarheid van nutrienten in de dunne darm.
Verschillende in vitro studies hebben aangetoond dat vast voedsel met een
hardere textuur langzamer verteert. Er zijn echter geen gegevens beschikbaar
uit humaan onderzoek. Een recent in vitro onderzoek toont aan dat de afbraak
van eiwitten kan worden gevolgd middels bepaling van de transversale
relaxatietijd (T2), een parameter die met MRI technieken kan worden gemeten.
Echter de haalbaarheid van het gebruik van deze MRI-parameters (T1 en T2) in
mensen moet nog onderzocht worden.
Doel van het onderzoek
Primair: Het vaststellen van het effect van eiwitdichtheid (laag-hoog) en
textuur (hardheid) op de maaglediging.
Secundair: Vaststellen of de MRI parameters T1 en T2 van de maaginhoud als
indicator gebruikt kunt worden van de eiwithydrolyse in de maag.
Onderzoeksopzet
Drie behandelingen worden vergeleken in een gerandomiseerd crossover-design.
Inschatting van belasting en risico
De risico's van deelname zijn verwaarloosbaar. MRI is een veilige en
veelgebruikte methode voor medische beeldvorming. De testproducten bestaan uit
commercieel beschikbare voedselingrediënten. Het onderzoek bestaat uit drie
bezoeken van 2 uur, voorafgaand aan het onderzoek een nacht vasten vereisen en
80 minuten in de MRI-scanner liggen (90 minuten - consumptietijd). Dit kan
licht ongemak veroorzaken. De studie is niet-therapeutisch voor de deelnemers.
Publiek
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Wetenschappelijk
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
18-45 jaar oud
Mannelijk
In goede gezondheid (zelf gerapporteerd)
Gezond lichaamsgewicht, BMI 18,5 - 25 kg / m2
Spreek en versta zonder problemen Engels
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
* veganistisch
* Allergie of intolerantie voor wei-eiwit (zelf gerapporteerd)
* Overgevoeligheid voor een van de ingrediënten
* Maagstoornissen of regelmatige maagklachten, zoals brandend maagzuur
* Gebruik van protonpompremmers of andere medicijnen die de normale werking van
de maag veranderen
* Een contra-indicatie hebben voor MRI-scanning (inclusief, maar niet beperkt
tot):
* Pacemakers en defibrillatoren
* Intraorbital of intraoculaire metalen fragmenten
* Ferromagnetische implantaten
* Claustrofobie
* Werkzaam bij Humane Voeding en Gezondheid (WUR)
* Een student of stagiair van de leerstoel Sensoriek en Eetgedrag (WUR)
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL74166.081.20 |
Ander register | We have submitted the trail in Netherlands Trial Register. The identification number will be informed. |
OMON | NL-OMON20045 |