In Nederland wordt veel medisch-wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dit is onderzoek om ziekten te voorkomen of om ziekten te behandelen. Onderzoeksdeelnemers (ook wel 'proefpersonen') zijn heel belangrijk bij medisch-wetenschappelijk onderzoek. Zonder deelnemers krijgen we geen nieuwe medicijnen of nieuwe behandelingen. Deelnemers kunnen gezonde mensen of patiënten zijn. Voorbeelden van medisch-wetenschappelijk onderzoek zijn:
- onderzoek om meer over een ziekte te weten te komen;
- onderzoek naar nieuwe behandelingen;
- vergelijken van een oude behandeling met een nieuwe behandeling.
Klik hier als u meer informatie wilt over medisch-wetenschappelijk onderzoek.
Over deze website
Op deze website vindt u het Overzicht van Medisch-wetenschappelijk Onderzoek in Nederland (OMON). Dit overzicht wordt door de overheid beheerd en steeds bijgewerkt.
In OMON kunt u informatie vinden over al het medisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland. U kunt bijvoorbeeld informatie vinden over:
- onderzoeken die nog gaan starten;
- onderzoeken die al gestart zijn;
- onderzoeken die afgelopen zijn.
Voor onderzoeken die nog gaan starten of al gestart zijn, staat beschreven of er nog onderzoeksdeelnemers gezocht worden. Ook staat er aan welke voorwaarden deze deelnemers moeten voldoen. Een voorbeeld van zo’n voorwaarde is leeftijd. Soms worden er bijvoorbeeld alleen deelnemers gezocht onder 65 jaar. Als u wilt meedoen aan een onderzoek, dan kunt u dit ook altijd met uw arts overleggen.
Let wel op: de informatie kan verouderd zijn (zoals ‘Status werving’). Controleer bij twijfel daarom altijd bij de indiener van een onderzoek wat de huidige status is. Of vraag uw arts om contact te leggen met de indiener. De indiener van een onderzoek is verantwoordelijk voor de gegevens. Contactgegevens zijn voor elk onderzoek te vinden onder ‘Contactpersonen’.
Geïnteresseerd?