Het eerste doel van deze studie is om te bepalen of prediabetische mensen en mensen met diabetes type 2 verschillen in zoete smaakperceptie tonen, en of dit verschil op hun orale en/of darmmicrobiota samenstelling betreft. Het secundaire doel van…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Glucosemetabolismestoornissen (incl. diabetes mellitus)
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Primaire studieparameters / eindpunten:
* Verschillen tussen controle- en diabetespatiënten in:
o zoete smaak perceptie
o samenstelling en diversiteit van de mond- en darm-microbiota
Secundaire uitkomstmaten
Secundaire studieparameters/eindpunten:
* Verschillen tussen controle- en diabetespatiënten in:
o metabolische reactie op zoet in de darm
o de manieren waarop de drie parameters zoete detectiedrempel, microbiota en
metabolische respons op elkaar betrekking hebben
Achtergrond van het onderzoek
Diabetes is een wereldwijd probleem met een zware last voor gezondheidszorg
kosten en is geassocieerd met een aantal complicaties. Vorige onderzoek heeft
aangetoond dat mensen met type 2 diabetes kunnen veranderen mechanismen van
nutriënt waarneming hebben. Dit kan gevolgen over de metabolische, endocriene
en neurale reactie van het lichaam hebben. Nutrient waarneming begint in de
mond en gaat dan door in de darm door smaakreceptoren. De detectie van zoete
smaak bepaalt metabolische reacties zoals glucose homeostase en vrijlating van
verzadigin hormonen. Wijzigingen van deze functies kunnen bijdragen tot het
ontstaan van diabetes en obesitas. De mond- en darmmicrobiota werkt op veel
verschillende en complexe manieren met gastheermetabolisme en fysiologie en zal
waarschijnlijk een rol spelen in de detectie van voedingsstoffen en de
regulatie van eetlust.
Doel van het onderzoek
Het eerste doel van deze studie is om te bepalen of prediabetische mensen en
mensen met diabetes type 2 verschillen in zoete smaakperceptie tonen, en of dit
verschil op hun orale en/of darmmicrobiota samenstelling betreft. Het
secundaire doel van deze studie is om te onderzoeken in hoeverre mond- en/of
darmvoedingsdetectie van zoet de entero-endocriene reactie beïnvloedt.
Onderzoeksopzet
De studie bestaat uit twee fasen. In fase I worden gegevens uit een cohort van
deelnemers met type 2 diabetes (n = 50), leeftijd en geslacht gecombineerd met
niet-diabetische controles (n = 50) verzameld over mondelinge zoete
smaakperceptie en op en mond- en darmmicrobiota. In fase II krijgt een subset
van deze deelnemers (n = 20, 10 patiënten met diabetes en 10 niet-diabetische
controles) een gemengde maaltijduitdaging in combinatie met orale of
gastro-intestinale priming met een zoetmiddel of water, om de relatie tussen
nutriënt waarneming in de mond en in de darm en de stofwisselingsrespons van de
darm te bepalen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Fase I: niet van toepassing. Fase II: steviolglycosiden worden aan beide groepen toegediend
Inschatting van belasting en risico
We voorzien geen specifieke risico's voor de deelnemers aan de studie. In fase
I van de studie, worden deelnemers gevraagd het onderzoekscentrum eenmalig te
bezoeken, waarbij antropometrische maatregelen en de perceptie van zoete smaak
worden door niet-invasieve procedures gemeten. In fase II worden deelnemers
gevraagd het centrum drie keer te bezoeken, en elke keer wordt bloed verzameld.
Andere monsters worden door niet-invasieve procedures verkregen (ontlasting van
faeces en buccal/tong swab).
Publiek
Utrechtseweg 48
Zeist 3700 AJ
NL
Wetenschappelijk
Utrechtseweg 48
Zeist 3700 AJ
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Nederlands kunt spreken, schrijven en begrijpen;
- Vrijwillig deelneemt;
- Schrijftelijke instemming geeft;
- Bereid bent om aan de studieprocedures van fase 1 en fase 2 te voldoen;
- Goede aderen en circulatie voor bloedmonsterneming heeft;
- Bereid bent om het gebruik van alle naamloze gegevens, inclusief publicatie (en) en het vertrouwelijk gebruik en bewaren van alle gegevens gedurende ten minste 15 jaar te accepteren;
- Bereid bent om bekendmakingen van het financiële voordeel van deelname aan de studie aan de betrokken autoriteiten te accepteren
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Een bijzonder medische reden voor uitsluiting heeft, zoals bepaald door de onderzoeker;
- Een achtergrond van medische of chirurgische (gastro-intestinale) gebeurtenissen heeft die de studieuitkomst aanzienlijk kunnen beïnvloeden;
- Rookt;
- Andere medicijnen voor diabetes dan orale medicatie (d.w.z. insuline) neemt;
- De afgelopen 3 maanden een antibioticumkuur heeft gebruiken;
- Alcohol > 21 units/week gebruikt;
- Niet in staat bent om schriftelijke toestemming te geven;
- Niet bereid bent om bloeddonatie tijdens de studie op te geven;
- Geen huisarts heeft;
- Niet bereid bent om informatieoverdracht betreffende deelname aan de studie, of informatie over uw gezondheid, zoals laboratoriumresultaten, bevindingen bij anamnese of lichamelijk onderzoek en eventuele bijwerkingen aan en van uw huisartspraktijk te accepteren.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL63702.029.17 |
OMON | NL-OMON27844 |