Implementeren van de 13C ademtest bij NIZO food research; inzicht krijgen in de variatie van metingen van maagledigingssnelheid voor specifieke model-voedingsmiddelen.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
normale processen van vertering en absorptie
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Snelheid van maaglediging, gebaseerd op de 13CO2/12CO2 ratio in
uitademingslucht en uitgedrukt als halfwaarde tijd voor lediging en "lag
phase".
Secundaire uitkomstmaten
Andere parameters van maaglediging:
Gastric Emptying Coefficient
Percentage Dose Recovery (PDR)
Cumulative PDR
Glucose concentratie in vingerprikbloed
Achtergrond van het onderzoek
Snelheid van maaglediging is een belangrijke determinant van de snelheid
waarmee voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen na de maaltijd, en
daarmee van bepaalde fysiologische processen. De structuur van voedingsmiddelen
kan de snelheid van maaglediging beinvloeden en dat kan worden gemeten met de
13C ademtest. Echter, de voedselstructuur beinvloedt soms ook hoe goed de
ademtest de maagledigingssnelheid meet. NIZO food research wil hier onderzoek
naar doen en daarom de 13C ademtest implementeren.
Doel van het onderzoek
Implementeren van de 13C ademtest bij NIZO food research; inzicht krijgen in de
variatie van metingen van maagledigingssnelheid voor specifieke
model-voedingsmiddelen.
Onderzoeksopzet
Cross-over opzet, open label pilot studie (niet geblindeerd)
Onderzoeksproduct en/of interventie
Consumptie van twee verschillende testmaaltijden, gemarkeerd met hetzij 13C acetaat, hetzij 13C octanoaat, op drie test dagen. Maaltijd 1: volle yoghurt met suiker Maaltijd 2: stukjes ei met een glas chocolademelk met suiker en zonnebloemolie
Inschatting van belasting en risico
Er is geen direct voordeel voor de deelnemers aan de studie, al zullen ze een
vergoeding krijgen voor hun tijdsinvestering. Deelnemers zullen het
onderzoeksinstituut bezoeken op 3 ochtenden. Er zijn beperkingen m.b.t. eten,
drinken en roken gedurende de testdagen en de avond daarvoor. Er is geen risico
verbonden met de consumptie van de testproducten die bestaan uit normale
voedingsmiddelen/-ingredienten. Er is ook geen risico gerelateerd aan de
meetmethoden, het gebruik van de 13C markers, de ademtest of de bloedafname
d.m.v. een vingerprik. De belasting bestaat vooral uit de tijdsinvestering en
het ongemak van de vingerprik.
Publiek
Kernhemseweg 2
Ede 6718ZB
NL
Wetenschappelijk
Kernhemseweg 2
Ede 6718ZB
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Leeftijd 18-35 jaar
- gebruik van 3 maaltijden per dag
- vrijwillige deelname (getekend informed consent verklaring)
- bereid zich te houden aan de studieprocedures
- accepteren dat vergoeding voor deelname aan de studie aan de overheid kan worden doorgegeven
- akkoord met het doorgeven van abnormale glucosewaarden aan proefpersoon of zijn/haar huisarts
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- roken
- (historie van) aandoeningen van het maagdarmkanaal, lever, galblaas, schildklier (zelf-gerapporteerd)
- allergie voor ingredienten in de testproducten
- gebruik van maagzuurremmers of laxeermiddelen (tot 1 maand voor insluiting)
- zwangerschap en lactatie
- vegetarisme en veganisme
- drugsgebruik
- werknemers van NIZO food research, hun partner en familieleden in de eerste en tweede graad
- deelname aan een klinische trial binnen 30 dagen voor dag 01 van de studie
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL53172.081.15 |