Het vaststellen van een drempelwaardeverdeling voor walnoot op populatieniveau door individuele drempelwaarden te bepalen met behulp van dubbelblind geprovoceerde voedselprovocaties.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Allergische aandoeningen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Het vaststellen van een drempelwaardeverdeling voor walnoot op populatieniveau
door individuele drempelwaarden te bepalen met behulp van dubbelblind
geprovoceerde voedselprovocaties.
Secundaire uitkomstmaten
Het identificeren van biomarkers die een rol spelen bij een voedselallergische
reactie.
Achtergrond van het onderzoek
De meeste patiënten met een voedselallergie houden zich strikt aan hun dieet om
het desbetreffende voedingsmiddel te vermijden. De meeste reacties vinden
daardoor plaats door verborgen of niet goed op het etiket aangegeven
allergenen. Een goede etiketinformatie van voedingsmiddelen is dus essentieel
in het voorkomen van voedselallergische reacties. De huidige wet- en
regelgeving is op dit moment onvoldoende.
Een eerste stap in de verbetering van wet- en regelgeving is het
kwantificeren van de gevolgen van bepaalde concentraties allergenen in
producten. Hiervoor is kennis over drempelwaarden essentieel. De drempelwaarde
is gedefinieerd als de laagste hoeveelheid allergeen waarbij nog net een
allergische reactie ontstaat en worden verkregen uit dubbelblinde
placebogecontroleerde voedselprovocaties die in de dagelijkse praktijk worden
gebruikt bij de diagnostiek van een voedselallergie.
Inmiddels zijn wereldwijd voor een aantal bekende
voedingsmiddelen (pinda, hazelnoot, koemelk, kippenei) die een allergische
reactie kunnen uitlokken met voedselprovocaties betrouwbare drempelwaarden in
representatieve populaties vastgesteld. Voor walnoot, een belangrijk allergeen
dat in Nederland op de derde plaats staat van veelvoorkomende
voedselallergieën, ontbreken deze gegevens nog steeds.
Doel van het onderzoek
Het vaststellen van een drempelwaardeverdeling voor walnoot op populatieniveau
door individuele drempelwaarden te bepalen met behulp van dubbelblind
geprovoceerde voedselprovocaties.
Onderzoeksopzet
Bezoek 1: karakterisatie van patiënten door middel van huidpriktest en
bloedafname
Bezoek 2 en 3: voedselprovocatie
Bezoek 4 (alleen bij positieve provocatie en toestemming informed consent
formulier): bloedafname
Onderzoeksproduct en/of interventie
Voedselprovocatie met walnoot bij alle deelnemers
Inschatting van belasting en risico
Eerste bezoek: 1 uur, daarnaast 2 provocatiedagen van elk 8 uur (dagopname),
eventueel 4e bezoek van 30 minuten. De huidpriktest is een veilige testmethode
en wordt op de polikliniek routinematig uitgevoerd. In de meeste gevallen
krijgt de deelnemer een kwaddel (lijkt op een muggenbult). De jeuk verdwijnt na
15-30minuten en de kwaddel zelf na ongeveer 2-3 uur. Het risico bij het bloed
prikken en waakinfuus inbrengen tijdens voedselprovocatie bestaat uit een
lichte pijn bij het prikken en eventueel een blauwe plek.
Het gevolg van een voedselprovocatie is een allergische reactie die kan
variëren van milde klachten (jeuk in de mond) tot een (in zeldzame gevallen)
anafylactische reactie. Tijdens een provocatie zijn er goede
voorzorgsmaatregelen: waakinfuus om meteen medicijnen toe te kunnen dienen
indien nodig en continu observatie tot 2 uur na provocatie door ervaren
verpleegkundigen die dagelijks werkzaam zijn met voedselprovocaties. Dit alles
gebeurt onder supervisie van een arts.
Publiek
Heidelberglaan 100
Utrecht 3508 GA
NL
Wetenschappelijk
Heidelberglaan 100
Utrecht 3508 GA
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- 18 jaar of ouder
- verdenking op een type I allergische reactie op walnoot op basis van anamnese
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- congenitale/verworven immuunstoornis
- lymfoproliferatieve aandoening
- gebruik van systemische immunosuppressiva
- zwangerschap
- gebruik van betablokkers
- ernstig astma, gedefinieerd als een FEV1 < 70%
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL38180.041.11 |