De doelen van dit onderzoek zijn het bepalen van de acute effecten van een eenmalige consumptie met tomaten ketchup op ex-vivo geïnduceerde inflammatie (vrijkomen van cytokinen TNF-α, IL-8 and IL-10 na LPS stimulatie), chemotaxie van monocyten ex-…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
Inflammatoire biomarkers, zoals cytokinen, chemotaxie en concentratie nutrienten (lycopeen, vitamine C en alpha-tocopherol) in humaan bloed
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De studieparameters zijn:
a. De cytokinen productie TNF-α, IL-8 and IL-10 in bloed dat ex-vivo
gestimuleerd wordt met LPS
Secundaire uitkomstmaten
De secundaire parameters zijn:
a. Chemotaxie van monocyten ex-vivo blootgesteld aan plasma.
b. Plasma concentraties van lycopeen en de lycopeen stereoisomeren, α-
tocopherol and ascorbinezuur
Achtergrond van het onderzoek
De consumptie van tomaten en tomatenproducten wordt geassocieerd met een
verlaagd risico op cardiovasculaire aandoeningen en sommige soorten kanker.
Tomaten en tomaatproducten vormen een goede bron aan antioxidanten (lipofiel en
hydrofiel). Belangrijke antioxidanten in de tomaat lycopeen, alfa tocopherol en
ascorbine zuur. Het is bekend dat deze antioxidanten in de geïsoleerde vorm een
direct of indirect anti-inflammatoir effect in-vitro bezitten. Studies gericht
op tomaten en tomaatproducten geven aan dat het anti-inflammatoire effect niet
veroorzaakt kan worden door één enkele antioxidant. Er wordt gesuggereerd dat
deze effecten veroorzaakt worden door de combinatie aan antioxidanten.
Echter, de relevantie van de geobserveerde anti-inflammatoire effecten in
mensen is onbekend. Dit pilot-onderzoek richt zich op het bepalen van de acute
effecten van een eenmalige tomaten ketchup consumptie op een ex-vivo
geïnduceerde inflammatie in een kleine groep met gezonde proefpersonen.
Doel van het onderzoek
De doelen van dit onderzoek zijn het bepalen van de acute effecten van een
eenmalige consumptie met tomaten ketchup op ex-vivo geïnduceerde inflammatie
(vrijkomen van cytokinen TNF-α, IL-8 and IL-10 na LPS stimulatie), chemotaxie
van monocyten ex-vivo en de plasmaconcentraties lycopeen, lycopeen
stereoisomeren, α-tocopherol en ascorbinezuur, in gezonde proefpersonen.
Onderzoeksopzet
De studie is gebaseerd op een placebo-controlled cross-over design. Na een
3-daagse run-in periode waarbij een dieet dat weinig antioxidanten bevat
geconsumeerd wordt, zullen de studie parameters gemeten worden op testdag1 na
het consumeren van een gestandaardiseerde controle maaltijd (m.a.w. de placebo
maaltijd) en op testdag 2 na het consumeren van een maaltijd met tomaten
ketchup. De proefpersonen zijn 5 dagen betrokken in de studie.
Onderzoeksproduct en/of interventie
3-daagse run-in periode Tijdens de run-in periode worden de proefpersonen verzocht de volgende producten niet te eten: tomaten, tomaatproducten, fruit/groente, ei-geel, koffie, thee, chocolade, alcoholische en frisdranken, volkoren producten (brood, pasta, rijst) zaden en noten. Er mag ad libitum water gedronken worden en producten zoals vlees/vis, magere melk en yoghurt (zonder vruchten), kaas, wit brood, witte rijst / pasta en aardappelen (geschild). De proefpersonen nuttigen op de 3e avond van de run-in periode en op de avond van de 1e testdag een gestandaardiseerd diner. De proefpersonen worden verzocht nuchter te zijn op testdag 1 en 2. Testdag 1 Op testdag 1 consumeren alle proefpersonen een placebo maaltijd met 200 g gekookte witte rijst en een zelfbereide vinaigrette. De vinaigrette bevat dezelfde hoeveelheden macronutriënten en heeft dezelfde calorische waarde als de tomaten ketchup maaltijd, maar dan zonder de antioxidanten (2060 kJ (492 kcal). Alle ingredienten in de vinaigrette zijn vrij te verkrijgen in de supermarkt. Testdag 2 Op testdag 2 consumeren de proefpersonen 200 g tomaten ketchup met 200 g gekookte witte rijst (2043 kJ (488 kcal). De tomaten ketchup is vrij te verkrijgen in de supermarkt. Beide testmaaltijden zullen vers bereid worden door de onderzoeker (M. Hazewindus) op de betreffende testdag in een daarvoor geschikte keuken op de Universiteit van Maastricht.
Inschatting van belasting en risico
De proefpersonen zullen geen voordelen verkrijgen door deelname aan deze studie.
Na het ondertekenen van het proefpersonen toestemmingsformulier, zullen de
proefpersonen instructies krijgen over de 3-daagse run-in periode en ontvangen
ze een gestandaardiseerd diner. Dit diner wordt geconsumeerd op de 3e avond van
de run-in periode, voor testdag 1. Op de avond voor beide testdagen mogen de
proefpersonen niets meer eten of drinken na 22.00 uur, water kan ad libitum
gedronken worden. Op beide testdagen worden de proefpersonen om 07.30 uur op de
Afdeling Toxicology (Universiteit Maastricht) verwacht, en consumeren een
placebo maaltijd (testdag1) of de tomaten ketchup maaltijd (testdag 2). Na de
consumptie zijn de proefpersonen vrij om zich op de Afdeling Toxicologie te
bewegen. Om 14.30 uur worden de proefpersonen terug verwacht voor de
bloedafname. Bloedafname wordt uitgevoerd in een daarvoor geschikte ruimte. Er
zal in totaal 27 ml bloed worden afgenomen per testdag. Het bloed wordt in het
laboratorium blootgesteld aan LPS om een inflammatie uit te lokken. De
hoeveelheid bloed is nodig om de afgifte van cytokinen te bepalen (10 ml),
chemotaxie van monocyten ex-vivo (10 ml) en te bepalen wat de plasma
concentratie lycopeen, lycopeen stereoisomeren, α-tocopherol en ascorbinezuur
is met HPLC (5 ml). Op testdag 1 na de bloedafname ontvangen de proefpersonen
een gestandaardiseerde lunch die zij direct kunnen nuttigen. Tevens ontvangen
zij een tweede gestandaardiseerd diner dat zij die avond thuis kunnen
consumeren.
De risico*s gerelateerd aan de bloedafname van 27 ml op 2 aaneensluitende
dagen is nihil. De proefpersonen volgen een 3-daags laag antioxidanten dieet
tijdens de run-in periode. Een vergelijkbare run-in periode in een eerdere
studie veroorzaakte geen nadelige effecten. De tomaten ketchup is vrij
verkrijgbaar en veilig voor humane consumptie.
Publiek
Universiteitssingel 50
6200 MD Maastricht
NL
Wetenschappelijk
Universiteitssingel 50
6200 MD Maastricht
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Geslacht: Mannen
BMI 20- 30 kg/m2
Leeftijd>18 years
Geen aandoeningen (fysiek/mentaal) of chirurgische ingrepen die participatie of het afmaken van de studie kunnen verhinderen
Geen nier of caridovasculaire aandoeningen
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Gebruik van medicatie
Consumptie van meer dan 3 glazen alcolische dranken per dag
Donatie van meer dan 500 ml bloed (< 6 maanden voor de start van het onderzoek)
Vegetarische leefstijl
Allergie voor tomaten of tomaten producten
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL37566.068.11 |