Het testen van de effectiviteit van een uitgebreid interventie programma, gericht op de portiegrootte van maaltijden, onder Nederlandse gezinnen met minimaal 1 gezinslid met overgewicht (BMI tussen 24.5-30).
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
geen concrete aandoeningen: voeding en gedrag
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
energieinname (kcal/dag)
anthropometrische variabelen ( lengte, lichaamsgewicht, taille en heup omtrek)
Secundaire uitkomstmaten
portionsize awareness
scores on portion control rules scale
scores on the home food environment checklist
process evaluative measures
compensatory behaviour
attitudes
social norm
intenties
actionplanning/copingplanning
kennis
risicoperceptie
dietary restraint
Achtergrond van het onderzoek
De prevalentie van overgewicht en obesitas is een groot probleem. Een hoge
energieinname is een van de belangrijkste determinanten die bijdraagt aan de
toename van het lichaamsgewicht. Een belangrijke factor die deze energieinname
beinvloedt is de portiegrootte van verschillende voedingsmiddelen en
maaltijden. Portiegroottes zijn de laatste decenia sterk toegenomen en hebben
de energieinname beinvloed. Verscheidene onderzoekers hebben dit verband
aangetoond en pleiten voor interventieprogramma's gericht op portiegroottes.
Tot nu toe zijn er enkele kleine interventiestudies gedaan met als resultaat
dat mensen beter de aanbevolen hoeveelheid van de maaltijd konden inschatten.
Geen van deze studies heeft echter het effect (op het gewicht) van dit soort
interventies aangetoond. Een belangrijke vraag ten aanzien van
gezondheidsbevordering is dan ook of een interventieprogramma, gericht op het
verkleinen van de portiegrootte van verschillende maaltijden in de
thuissituatie, effectief is voor gewichtsreductie dan wel het stabiliseren van
het huidige gewicht.
Doel van het onderzoek
Het testen van de effectiviteit van een uitgebreid interventie programma,
gericht op de portiegrootte van maaltijden, onder Nederlandse gezinnen met
minimaal 1 gezinslid met overgewicht (BMI tussen 24.5-30).
Onderzoeksopzet
In het onderzoek zal gebruikt worden gemaakt van een gerandomiseerd,
gecontroleerde onderzoeksopzet, met 1 pretest en 3 posttests, met de
gebruikelijke care (geen interventie) in de controle conditie.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Het interventieprogramma zal bestaan uit: 1. een bewustwordingstool 2. het aanleren van gedragsstrategieen 3. het aanleren van skills 4. het aanpassen van de thuisomgeving De exacte vormgeving van de vier verschillende onderdelen zal worden gebasseerd op eerder uitgevoerd onderzoek en literatuur met betrekking tot het onderwerp. Met name zelf-management zal centraal staan bij de onderdelen. Tevens zullen de vier onderdelen eerst worden gepilottest alvorens ze grootschalig worden geimplementeerd.
Inschatting van belasting en risico
-
Publiek
De Boelelaan 1085
1081 HV Amsterdam
NL
Wetenschappelijk
De Boelelaan 1085
1081 HV Amsterdam
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezinnen met minimaal een gezinslid die overgewicht heeft (BMI tussen 24.5-30 bij volwassenen)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Gezinnen waar alle gezinsleden een BMI onder de 24.5 hebben.
Gezinnen waar een gezinslid een BMI boven de 30 heeft (obesitas)
Families met een gezinslid met een eetstoornis
Gebrek aan kennis van de Nederlandse taal
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL30120.029.10 |