Primair doel:1) Bepalen wat de invloed van het moduleren van de verwachte gezondheidswaarde van voedsel is op de hersenrespons tijdens het bekijken van foto's van voedselverpakkingen. Secundaire doelen:1) Bepalen wat de invloed van het…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
geen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Neurale activatie (percentage signaalverandering) geinduceerd door het zien van
foto's van voedselverpakkingen.
Secundaire uitkomstmaten
- Huidgeleiding tijdens het zien van foto's van voedselverpakkingen.
- Hartslag tijdens het zien van foto's van voedselverpakkingen.
- Puls amplitude tijdens het zien van foto's van voedselverpakkingen.
- Reaktietijden tijdens het uitvoeren van de functionele MRI taak.
- Gerapporteerde verwachte aangenaamheid, aankoopintentie, verwachte
gezondheidswaarde.
Achtergrond van het onderzoek
Ondanks dat veel mensen de intentie hebben om gezond te eten of om ongezonde
producten te laten staan, vinden veel mensen het moeilijk om dit in praktijk te
brengen. Wanneer iemand op regelmatige basis ongezonde producten niet kan
weerstaan, kan dit een gewichtstoename of overgewicht of obesitas veroorzaken.
Waarom is het zo moeilijk om een gezonde keuze te maken en kan de
hersenactivatie die samenhangt met de gezondheid van voedsel dit verklaren? De
hersenmechanismes betrokken bij de regulatie van voedselinname en de motivatie
om bepaalde producten te eten zijn complex en veel is nog onduidelijk.
Onderzoek laat zien dat verschillende hersenstructuren, bijvoorbeeld de basale
ganglia, de insulaire cortex, de prefrontale cortex, de hippocampus, de
hypothalamus en de amygdala reageren wanneer mensen naar afbeeldingen van
voedsel kijken. Daarnaast veroorzaken afbeeldingen van ongezond (hoog in
energie/vet) voedsel een andere hersenactivatie vergeleken met foto's van
gezond (laag in energie/vet) voedsel. Een limitatie van de voorgaande studies
is dat de gezond/ongezond voedselcategorien verschilden in meerdere factoren.
Daarom is het onbekend of het verschil in verwachte gezondheidswaarde de
verschillen in hersenrespons verklaart, of dat andere factoren zoals de
hoeveelheid vet, de hoeveelheid suiker of hoe lekker het product is, een rol
spelen.
In de hier beschreven studie, wordt met functionele MRI de hersenactivatie
gemeten op afbeeldingen van verpakt voedsel, dat alleen varieert in de
verwachte gezondheidswaarde. De verwachte gezondheidswaarde wordt gevarieerd
door middel van verpakkingscues terwijl het voedselproduct zelf gelijk blijft.
Naast de hersenactivatie worden ook reaktietijden en fysiologische maten
(huidgeleiding, hartslag en vinger pulse amplitude) gemeten. Hiermee kan de
invloed van de verwachte gezondheid op deze meer indirecte maten van het
autonome zenuwstelsel onderzocht worden.
Doel van het onderzoek
Primair doel:
1) Bepalen wat de invloed van het moduleren van de verwachte gezondheidswaarde
van voedsel is op de hersenrespons tijdens het bekijken van foto's van
voedselverpakkingen.
Secundaire doelen:
1) Bepalen wat de invloed van het moduleren van de verwachte gezondheidswaarde
van voedsel is op de huidgeleiding, de pulse amplitude en de hartslagfrequentie
tijdens het bekijken van foto's van voedselverpakkingen
2) Bepalen wat de invloed van het moduleren van de verwachte gezondheidswaarde
van voedsel is op de reaktietijd in de fMRI taak
3) Bepalen wat de invloed van het moduleren van de verwachte gezondheidswaarde
van voedsel is op de zelfgerapporteerde verwachte aangenaamheid en
aankoopintentie.
Onderzoeksopzet
Gerandomiseerde interventie studie.
Op de studiedag vullen de proefpersonen na aankomst eerst een korte vragenlijst
over honger/verzadiging en datum van laatste menstruatie in. Daarna ondergaan
de proefpersonen een MRI-scan van 30 minuten. Tijdens de functionele MRI scan
voeren de proefpersonen voedselkeuzetaak uit met foto's van voedselverpakkingen
die varieren in twee niveaus van gezondheidswaarde (gezond en ongezond).
Tijdens de taak krijgen de proefpersonen achtereenvolgens een foto van een
gezonde voedselverpakking en van een ongezonde voedselverpakking te zien.
Daarna wordt de proefpersoon gevraagd om van deze twee foto's het product te
kiezen die zij op dat moment het liefst zou willen eten. Na de MRI scan vullen
de proefpersonen weer een korte vragenlijst over honger en verzadiging in.
Daarna gaan de proefpersonen de foto's van voedselverpakkingen beoordelen op
verwachte aangenaamheid, verwachte gezondheidswaarde en aankoopintentie. Aan
het eind van de sessie ontvangen (en eten) de proefpersonen 1 van de gekozen
producten tijdens de voedselkeuzetaak.
Onderzoeksproduct en/of interventie
MRI scan tijdens het bekijken van foto's van voedselverpakkingen. Het eten van een koekje.
Inschatting van belasting en risico
De interventie is niet therapeutisch voor de proefpersonen. De proefpersonen
vasten 3 uur voor de start van de onderzoekssessie. De proefpersonen worden 30
minuten gescand door middel van MRI. Tijdens de functionele MRI scan bekijken
ze foto's van voedselverpakkingen. Dit type onderzoek wordt vaker uitgevoerd en
levert vrijwel geen risico's op. MRI is een invasieve techniek maar het risico
is beheersbaar.
Ondanks het voorafgaand screenen op claustrofobie is het mogelijk dat
proefpersonen claustrofobie-achtige verschijnselen ervaren tijdens hun
aanwezigheid in de MRI scanner, hoewel dit zeer zelden voorkomt bij mensen die
vrijwillig (zonder directe medische noodzaak) gescand worden.
Samenvattend is de belasting erg laag en zijn de risico's zeer klein.
Publiek
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht
Nederland
Wetenschappelijk
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
1. Gezond (zelfgerapporteerd)
2. Body Mass Index (BMI) tussen 20 en 25 kg/m2
3. Rechtshandig
4. Geslacht: vrouw
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
1. Roken
2. Voedselallergie
3. Having an eating disorder
4. Having a history of medical or surgical events that may significantly affect the study outcome, such as metabolic or endocrine disease, or any gastro-intestinal disorder
5. Use of medication, except aspirin/paracetamol
6. MRI exclusion criteria
a) Claustrophobia
b) Having metal implants (i.e. pacemaker, metal joints, prostheses, etc.) or metal objects on the body which cannot be removed (i.e. piercing, hearing aid, brace, etc.
c) Being pregnant.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL28960.041.09 |