Nagaan of voedselinname en -verwerkingsgedrag beïnvloed worden door aroma*s.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Eetlust- en algemene voedingsstoornissen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De mate van orale verwerking, specifieke bewegingen tijdens deze verwerking, de
duur van deze verwerking en de tijd tussen opeenvolgende happen wordt gemeten
door de 10 VMG sensoren. De hapgrootte wordt gemeten door een weegschaal die
verbonden is met een computer.
Secundaire uitkomstmaten
n.v.t.
Achtergrond van het onderzoek
Oraal verwerkingsgedrag heeft tot voor kort weinig aandacht gehad met
betrekking tot obesitas. Recent onderzoek laat echter mogelijke verbanden zien
tussen hapgrootte, de wijze waarop voedsel oraal wordt verwerkt, en de
verzadigende werking van het voedsel. Orale voedselverwerking wordt deels
bepaald door voedseleigenschappen, zoals de structuur van het voedsel, maar het
lijkt dat voedselsensaties eveneens een sturende werking op verwerkingsgedrag
en daarmee op de verzadiging kunnen hebben. Voedselaroma's zijn een belangrijke
determinant van voedselsensaties, en laten zich bovendien onafhankelijk van de
voedselstructuur variëren wanneer gebruik wordt gemaakt van een olfactometer.
In de voorgestelde studie worden de effecten van verschillende aroma's op
voedselinnamegedrag van voedsels onderzocht. Voedselinnamegedrag bestaat uit
hapgrootte, inter- en intrahap interval, and oraal verwerkings gedrag.
Doel van het onderzoek
Nagaan of voedselinname en -verwerkingsgedrag beïnvloed worden door aroma*s.
Onderzoeksopzet
Proefpersonen nemen herhaalde happen van kwark. Tijdens een hap wordt een aroma
retro-nasaal in drie verschillende concentraties gepresenteerd.
Het voedsel zal met een peristaltische pomp worden aangeboden. De proefpersoon
kan de pomp starten door een knop in te drukken, en de pomp stoppen door de
knop los te laten. De gepompte hoeveelheid voedsel wordt gemeten door een
balans die met een computer is verbonden. De proefpersoon mag het voedsel pas
oraal verwerken als de pomp gestopt is. Hierdoor wordt het voedselinnamegedrag
losgekoppeld van voedselverwerkingsgedrag, wat een exactere meting mogelijk
maakt.
Er zullen 10 VMG sensoren worden aangebracht: voorhoofd (sensor 1), linker en
rechter temporalis (sensor 2 en 3), linker en rechter masseter (sensor 4 en 5),
linker en rechter modiolus (sensor 6 en 7), kin (sensor 8), tussen kin en nek
(sensor 9), en de nek (sensor 10). De VMG sensoren geven informatie over de
mate van orale verwerking, specifieke bewegingen tijdens deze verwerking, en de
duur van deze verwerking.
De aroma's worden via de olfactometer en een slangetje retro-nasaal in de neus
worden aangeboden. De aromapresentatie is gekoppeld aan de orale verwerking van
het voedsel.
Het voedsel wordt voor ad libitum-consumptie onder de verschillende
aromacondities aangeboden. Een gedetailleerde beschrijving van een van deze
condities (kwark met wisselende concentraties room-aroma) wordt hieronder
gegeven.
De proefpersoon eet de kwark in zijn/haar eigen tempo tot hij verzadigd is door
middel van het in- en uitschakelen van de pomp. Tijdens het verwerken van elke
hap worden wisselende concentraties van een room-aroma retro-nasaal in de neus
aangeboden.
Voor het onderzoeken van de verschillende onderzoeksvragen, worden er twee
sessies uitgevoerd. Tijdens iedere sessie eet de proefpersoon ad libitum kwark
tot verzadiging, waarbij wisselende concentraties room-aroma's worden
aangeboden. Een sessie wordt beëindigd wanneer de proefpersoon verzadigd is,
met een maximale eetduur van 20 minuten. In de tweede sessie wordt na afloop
van het eten, een VMG-calibratie verricht waar bij de proefpersoon de volgende
verschillende orale activiteiten verricht terwijl hij een hap kwark in zijn
mond heeft:
1) tong omhoog
2) tong omlaag
3) kwark over het gehemelte uitspreiden via voor/achter tong bewegingen
4) kwark over het gehemelte uitspreiden via links/rechts tong bewegingen
Inschatting van belasting en risico
De behandeling is niet-therapeutisch. Het risico dat verbonden is aan de
deelname is te verwaarlozen en de belasting kan beschouwd worden als minimaal.
Proefpersonen zullen 2 maal komen, waarbij ze een aantal vragenlijsten zullen
invullen en het product dmv een slan zullen consumeren. Stimulusaanbieding
wordt gereguleerd door een pomp die door de proefpersoon bediend wordt.
Sensoren om orale bewegingen te meten worden op het hoofd aangebracht. Tot slot
wordt een olfactometerslaan in de neus ingebracht om aroma's retro-nasaal aan
te bieden. Het inbrengen van de slang door een arts is algemeen gebruikelijk in
reukonderzoek, maar kan irriterend zijn.
Publiek
Bornsesteeg 59
6708 PD Wageningen
Nederland
Wetenschappelijk
Bornsesteeg 59
6708 PD Wageningen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Leeftijd: 18-50 jaar
- Bereid zijn een retronasale olfactometerslangetje achter in de neus te laten aanbrengen
- Bereid zijn VMG-sensoren op het gezicht aan te laten brengen
- Normaal reukvermogen (zelf gerapporteerd)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Allergie voor zuivelproducten
- Verstoorde reukzin
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL16918.081.07 |