Dit project heeft twee doelen: 1) Het valideren van twee vragenlijsten, namelijk de Misofonie Screeningslijst - Kind en Jeugd en de Amsterdam Misofonie Schaal-Jeugd (AMISOS-J) voor het tijdig en adequaat screenen en diagnosticeren van misofonie. 2…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Psychiatrische stoornissen NEG
Aandoening
Misophonia is a recently identified disorder in which individuals experience intense, uncontrollable and disproportional irritation, anger or disgust when confronted with specific sounds or stimuli associated with these sounds.
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Overige
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Ernst van de misofonie (AMISOS-Y)
Achtergrond van het onderzoek
In Nederland en ook internationaal is er nog zeer weinig onderzoek gedaan naar klachten van misofonie. De aandoening misofonie werd voor het eerst, wereldwijd, door prof. Denys van het Amsterdam UMC beschreven. Dat is bijzonder, want het komt nog maar zeer sporadisch voor dat een
nieuwe psychiatrische stoornis ontdekt wordt. Bij volwassenen is al enig onderzoek verricht, maar over misofonie bij kinderen/jeugdigen is zeer weinig bekend. Personen die aan misofonie lijden, worden overvallen door oncontroleerbare, extreme woede, walging of haat bij het horen van normale menselijke geluiden (zoals kauwen, smakken, neus snuiven of ademhalen), met name in de thuissituatie. Dit kan ook optreden bij het zien van bewegingen die de gevoelens opwekken (bijv. malende kaken). Er zijn nog geen epidemiologische studies verricht naar misofonie bij kinderen. Twee studies onder jonge studenten laten zien dat de prevalentie van klinisch significante misofonie symptomen varieert van 6%-20%. Onderzoek op de polikliniek psychiatrie van het Amsterdam UMC, locatie AMC bij bijna 600 volwassen patiënten met misofonie liet zien dat de gemiddelde ontstaansleeftijd rond 13 jaar ligt, dus de klachten ontstaan al op jonge leeftijd. Bij Levvel worden geregeld kinderen al vanaf 8 jaar met misofonie aangemeld, terwijl ze dan al enige jaren last hebben. Hoewel veel volwassenen en kinderen deze klachten in milde vorm kennen, betekenen deze voor sommigen onnoemelijk lijden. De heftige emoties en nare gedachten moeten steeds onderdrukt worden, wat erg vermoeiend is. Misofonie kan een ernstig ontwrichtende invloed hebben op het leven van kinderen, thuis, op school en binnen het gezin. Kinderen kunnen bijvoorbeeld niet meer samen met het gezin eten, slapen, autorijden (bijvoorbeeld tijdens vakantie) of een normaal gezinsleven leiden. Er is sprake van veel vermijding van en anticipatie angst voor situaties met de geluiden. Er zijn tot op heden nog geen gevalideerde vragenlijsten voor de screening en diagnostiek van misofonie bij kinderen en jongeren; tevens is er nog geen evidence-based behandeling.
Doel van het onderzoek
Dit project heeft twee doelen:
1) Het valideren van twee vragenlijsten, namelijk de Misofonie Screeningslijst - Kind en Jeugd en de Amsterdam Misofonie Schaal-Jeugd (AMISOS-J) voor het tijdig en adequaat screenen en diagnosticeren van misofonie.
2) Het toetsen van de effectiviteit van het nieuwe groepsbehandelingsprotocol voor misofonie bij kinderen en jeugdigen.
Onderzoeksopzet
- T1 Baseline measurement (start)
- T2 3 months after T1
- T3 6 months after T1
Onderzoeksproduct en/of interventie
Publiek
Wetenschappelijk
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- een andere primaire diagnose dan misofonie hebben (bijv. ADHD)
- comorbide psychiatrische symptomen en/of stoornissen hebben die het groepsfunctioneren In de weg staan (bijv. ernstige autisme)
- comorbide psychiatrische symptomen en/of stoornissen hebben die aanpassing van het protocol vergen (bijv. ernstige autisme)
- het afgelopen jaar cognitieve gedragstherapie voor misofonie gekregen
- zelfbeschadigend gedrag (automutilatie) vertonen in het heden of in het afgelopen jaar
- een geschat IQ onder de 85 hebben
- beschikken over onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal
- serieuze gezinsproblematiek hebben die de deelname aan/de toepassing van het
behandelprotocol belemmert
Opzet
Deelname
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Kamer G4-214
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam
020 566 7389
mecamc@amsterdamumc.nl
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
NTR-new | NL9724 |
CCMO | NL76129.018.21 |
OMON | NL-OMON52247 |