De verschillen in hersenactiviteit gedurende (on) gezonde voedselkeuze en het bekijken van voedsel te bepalen tussen groepen kinderen met normaal gewicht en overgewicht (10-13 jaar oud) en hun ouders en deze te relateren aan persoonskenmerken.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
overgewicht en obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
BOLD signaal verandering tijdens voedselkeuze en het bekijken van (on)gezond
voedsel.
Secundaire uitkomstmaten
De relatie tussen de BOLD signaal verandering en persoonskenmerken.
Scores van de voedsel voorkeur en waargenomen gezondheid vragenlijst
Scores van de neuropsychologische maten.
Achtergrond van het onderzoek
Het I.Family project is een EU gefinancierd FP7 project, met als doel de
determinanten van voedselkeuze, levensstijl en gezondheid te onderzoeken in
Europese kinderen, adolescenten en ouders. Obesitas is een van de belangrijkste
determinanten van een slechte gezondheid. In Europa kampt een groot deel van de
bevolking met overgewicht of obesitas. Het gebrek aan effectieve lange termijn
behandelingen legt de focus van de gezondheidszorg op preventie, die al vroeg
in het leven zal moeten starten, omdat wanneer jonge mensen tijdens de
adolescentie overgewicht hebben, de kans groot is dat zij ook als volwassenen
overgewicht of obesitas zullen hebben. De vraag is hoe het komt dat sommige
kinderen overgewicht ontwikkelen, terwijl hun leeftijdsgenoten een gezond
gewicht behouden. Dieet, dat wil zeggen, de dagelijkse keuze van voeding,
wordt gedacht een grote rol te spelen in deze individuele verschillen, naast
genetische factoren en omgeving. De neurale correlaten van (on) gezonde
voedselkeuze in kinderen en hun ouders geven ons meer inzicht in de
determinanten van gezond eetgedrag in het algemeen, en specifiek die van
kinderen. Door de respons van kinderen te vergelijken met die van ouders kunnen
de effecten van leeftijd geïsoleerd worden onderzocht.
Doel van het onderzoek
De verschillen in hersenactiviteit gedurende (on) gezonde voedselkeuze en het
bekijken van voedsel te bepalen tussen groepen kinderen met normaal gewicht en
overgewicht (10-13 jaar oud) en hun ouders en deze te relateren aan
persoonskenmerken.
Onderzoeksopzet
Observationele studie
Inschatting van belasting en risico
Dit soort paradigma vormt geen risico voor de participant. Participanten zullen
een 40 minuten durende MRI sessie hebben, gedurende welke ze een 20 minuten
durende voedselkeuze taak en een 8 minuten durende taak zullen doen waarin ze
voedsel bekijken. Functionele MRI is een veel gebruikte techniek welke als
veilig wordt beschouwd. Hiernaast zullen metingen worden gedaan om
persoonskenmerken vast te stellen. Samengevat kan het risico als laag beschouwd
worden en de belasting als laag.
Algemeen / deelnemers
Heidelberglaan 100
Utrecht 3584CX
NL
Wetenschappers
Heidelberglaan 100
Utrecht 3584CX
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezond.
Kinderen: tussen 10-13 jaar oud
Kinderen: een leeftijd gecorrigeerde BMI van tussen 20 en 25 kg/m2 of 25-35 kg/m2
Ouders: tussen 28 en 48 jaar oud
Ouders: BMI tussen 20 en 35 kg/m2
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Linkshandig zijn
Aanwezigheid van metaal in het lichaam onverenigbaar met MRI opnames.
Het hebben van een speciaal dieet (bijvoorbeeld om af te vallen, medisch voorgeschreven dieet in de afgelopen 6 maanden, geen vlees etc.)
Een zeer beperkend eetpatroon
Het hebben van een voedselallergie
Alcoholconsumptie > 28 units/week
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL43992.041.13 |